|
|
|
|
 

På gården har det alltid funnits djur. I början av 70-talet ändrades djurproduktionen från mjölkkor till grisar.Idag finns grisar (slaktsvin) och en mindre besättning med highland cattle på gården.

 

Grisarna

Våra grisar utgör huvudproduktionen på gården. Vi har ca 900 stallplatser och föder upp knappt 3000 grisar per år. Uppfödningen sker i tre avdelningar, där vi föder upp grisarna omgångsvis. Smågrisarna levereras från en smågrisuppfödare i grannbyn som vi har mellangårdsavtal med.

Vi använder oss av blötutfodring där vi mixar vassle, kornblötfoder, vatten, spannmål, skorpmjöl samt en premix. Vårt utfodringssystem kommer från datamix. Se mer under utfodring.

Highland cattle

För att hålla gamla betesmarker öppna har vi en mindre besättning med Highland cattle. Besättningen är Leukos- och BVD-fria.

Intresserad av att köpa livdjur? Hör av er! trellman@tubbarp.se

Pappan till våra djur hette Rangitoto (Totte). Totte var utlånad under ett år. När han var tillfälligt ute så hade vi Hans här, och det är Hans som är pappa till 2008 års kalvar (6 st). Totte hann också med att göra lite jobb den korta perioden han var hemma igen, vilket resulterade i 3 kalvar 2009. För tillfället har vi ingen tjur i hagen eftersom vi tycker att vi har en aning för många djur.

Vi har fyra kor med namnen Ada, Jacky, Kicki och Nanne. Våra kalvar heter Rosa, Ville, Wallace, Xante, Zelma, Äskil, Östman, Anja och Babsan.

Djuren går ute året om i betesmarker med varierande terräng. I hagen finns ett vindskydd, som de sällan använder. Under vintern får djuren foder i form av ensilage, men på sommaren klarar de sig på gräs och örter i ekbacken.