|
|
|
|
 

Gården är en släktgård som idag brukas av den fjärde generationen. Vi som bor här heter Marcus och Sofie Trellman.

 

Om oss
Vi som bor på gården heter Marcus och Sofie Trellman. Vi är båda utbildade till agronomer på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Våra inriktningar på utbildningarna är olika, Marcus har läst ekonomi, och Sofie är livsmedelsagronom, läs mer om våra utbildningar här: ekonomi och livsmedel.

Vi har båda jobb på deltid utanför gården, Marcus jobbar som försäljningchef för foderråvaror på AAK, och Sofie jobbar som hygientekniker på Anticimex.

Företaget
På vår gård i Tubbarp bedriver vi djurhållning, växtodling och skogsbruk. Vi har inga anställda, men däremot en konsulterande "dräng" - Marcus pappa Birger som hjälper oss med det mesta.

Företagets huvudsakliga inkomst är vår grisproduktion. Vi har en grisuppfödning där vi varje år föder upp knappt 3000 grisar till slakt. Smågrisarna köps in från ett lantbruk i grannbyn Silpinge. Detta gör att grisarna transporteras en väldigt kort sträcka, vilket vi tycker känns bra.

Vi har totalt ca 50 ha växtodling där vi odlar olika grödor. Vår växtodling är kopplad till vår grisuppfödning genom att den spannmål vi odlar nästan uteslutande används i vår egen foderberedning (vete/rågvete och korn) till grisarna. Eftersom vår egen produktion inte räcker till så köps spannmål in lokalt (se utfodring).

Vi odlar stärkelsepotatis på kontrakt med Lyckeby Stärkelsen, ca 10-12 hektar/år. Vi odlar också oljeväxter och havre (till eldning), men i liten omfattning.

För att hålla våra hagmarker betade och öppna har vi en liten Highland cattle besättning om drygt 10 djur.

Vi har ca 75 ha skog varav 10 ha är impediment.

Maskinerna
På gården finns det följande maskiner:
Traktorer (New Holland T7040, Lamborghini Formula 115, Ford 7700)
Traktorgrävare (Huddig 960)
Gödseltunna (Olby, 15 kubik med släprampsspridning)
Potatisupptagare (Grimme DR1500, tvåradig upptagare med tank)
Potatisupptagare (Ekengårds, tvåradig upptagare med tank)
Spruta (Holder, 12 m ramp, delägd)
Harv (Väderstad, 8 m med dubbla sladdplankor, delägd)
Plog (Överum Varioflex, 4-skärig växelplog, delägd)
Ringvält (Väderstad, 6 m)

Vi kör en del legokörning, främst gödselspridning!