|
|
|
|
HACCP
 

Här kan du läsa mer om vår hund Zingo (Affinity Hills Red October), och katterna Fanta & Pepsi.

 


ZINGO

Zingo är av rasen Rhodesian Ridgeback. Han är en glad och lekfull hund som älskar att få vara med husse och matte. Zingo har ett ganska "vaktigt" beteende. Hans favoritplats är soffan på kontoret, som är Zingos egen. Där sover han om nätterna, och dit ”drar han sig tillbaka” när inget spännande händer som han behöver övervaka. Zingo har tagit på sig rollen som gårdens beskyddare, och talar omedelbart om när någon kommer. Det är märkligt hur en fullständigt utslagen hund kan bli så alert bara på ett ögonblick…

Zingo Juli 2009

Affinity Hills Red October, ”Zingo” föddes den 19 april 2004 i Malmö hos Annika Kajander (Affinity Hills kennel). Zingos föräldrar heter Affinity Hills I Believe I Can Fly, ”Zelda” och Hayawani Zamburo Moyo “Penti”.

Att Zingo är en Rhodesian Ridgeback märks bla av hans sinnelag. Han är vänlig, reserverad, lugn, lekfull, orädd, alert och lat. Han utför inte uppgifter som saknar mening. Man kan tydligt se hur han värderar om något är tillräckligt viktigt för att bli utfört. Därför är motivation ett nyckelord för att kunna samarbeta med Zingo. Och det är just samarbete det handlar om. Han gör sig icke besväret att göra något som inte känns betydelsefullt.

Har man kastat en boll två gånger så får man själv hämta den tredje gången, om man nu är så dum att man kastar den ytterligare en gång när man egentligen kan se att intresset svalnat. Då är det dags att göra något annat. Zingo är varken lydig eller olydig, men han gör allt för en bit korv!

Rhodesian Ridgebacks är stora, med guld-brunröd päls och kännetecknas av den sk ”ridgen”, en kam på ryggen där håret växer mothårs. Zingo saknar detta mest karakteristiska drag, han är född utan ridge.

Om Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback kallas ibland också för Afrikansk lejonhund, dels på grund av sitt ursprung och dels på grund av dess utseende. Ridgebacks är stora, muskulösa hundar med ett stort mått av värdighet i sitt ansiktsuttryck. Man får ibland intrycket att de känner sig lite noblare än oss andra. Eller så är det bara en ridgbacksägares egen tro att den egna rasen känns lite för mer än andra. Men visst har de något alldeles speciellt, det kan de allra flesta ägare av denna rasen intyga!

Rasen härstammar från södra afrika, och är en trolig korsning mellan blodhund och hottentotternas jakthund (som hade ridge). Ridgebacken användes på 1800-talet i storviltsjakt, framför allt lejonjakt, där hunden användes för att trötta ut lejonet. ”För att en hund skall kunna göra detta krävs mod, rörlighet, uthållighet och en instinktiv förmåga, som denna ras i hög grad tycks besitta” (ur broschyren Rhodesian Ridgeback – rasinformation till valpköpare, SRRS). Då kan man förstå varför rasen utvecklat en förmåga av att förflytta sig i sidled och vända sig på nolltid, och detta kan man tydligt se i leken mellan två ridgebacks.

Rasen kännetecknas av först och främst av ”ridgen”, en kam på ryggen där håret växer mothårs. Ridgen börjar i en krona mellan skulderbladen och löper längs ryggraden i en avsmalnade rand. En ridgeback skall vara stor, muskulös och rörlig, och färgen varierar från just vetegul till mörkt veteröd. Vita inslag på bröst och tassar är vanligt. Ridgebacken är vänligt sinnad, men ofta mycket reserverad mot obekanta. Den är ofta en god vakthund.

Vill ni läsa mer om rasen och dess ursprung finns mer info på Rassagårdens hemsida, och på Glenaholm Rhodesian Ridgebacks, (en uppfödare som vi hade turen att få besöka när vi var i Sydafrika 2007).

FANTA och PEPSI

Fanta och Pepsi är våra katter. Fanta har vi haft sedan hösten 2007, då hon kom hit som kattunge. Hon är huvudskaligen utekatt och håller mössen på gården i schack.

I november 2009 hämtade vi Pepsi som gör sitt bästa för att charma Fanta. Tanken var att han skulle bli en lika bra jägare som Fanta, men han verkar trivas bättre inne, så vi får väl se hur det blir med det. Kattungar vill vi inte ha så därför är båda katterna kastrerade/steriliserade.